فرودگاه بین المللی پیام کرج به عنوان یکی از فرودگاه های مرز هوایی ایران به صورت ۲۴ ساعته فعال و در استان البرز شهر کرج واقع می باشد. این فرودگاه در سال ۱۳۷۱ جهت انجام امور پستی و بار هوایی افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت . ارتفاع فرودگاه پیام ۴۱۷۰ فیت از سطح دریا است و دارای باندی به طول ۴۰۰۰ متر و عرض ۶۰ متر  و  PCN75 می‌باشد که قابلیت پذیرش هواپیماهای پهن پیکر را دارد، مساحت اپرون ( پارکینگ هواپیما )  ۱۲۸ هزار متر مربع با ۹ استند و روشنایی می باشد.

امکانات فرودگاهی شامل:

باند و سطوح پروازی

با توجه به گذشت مدت زمان زیادی از احداث باند و سطوح پروازی ، عملیات بهسازی باند و روکش جدید آسفالتی آن در سال 1396 در دستور کار قرار گرفته و پس از اقدامات لازم 2 لایه آسفالت انجام شد . باند دارای سیستم روشنایی (Lighting) می باشد که با توجه به افزودن پروازهای مسافری و برنامه های توسعه ای سیستم جدید روشنایی باند و اپروچ خریداری و به زودی عملیات اجرایی نصب و راه اندازی آن آغاز خواهد شد. به دلیل عدم وجود موانع طبیعی و دست ساز در اطراف پیام ، در حوزه ایمنی جزو امن ترین فرودگاه های کشور محسوب می گردد.

دستگاه کمک ناوبری

دستگاه های VOR/DME و NDB در حال حاضر عملیاتی  و سیستم ILS/DME که بعد از نصب غیرعملیاتی بود، بازسازی گردیده و تست های اولیه انجام گردیده که پس از انجام وارسی پروازی( flight check) مورد بهره برداری قرار می گیرد.

دستگاه های رادیویی

سیستم های ضبط مکالمات ، سیستم های سوییچینگ ، سیستم های رادیویی و ارتباطی و سایر تجهیزات که در حال حاضر مورد بهره برداری قرار می گیرد.

ایمنی و آتش نشانی

از نظر رده بندی ( CAT ) ایمنی آتش نشانی فرودگاه در رده ۷ قرار دارد و با توجه به ماشین آلات و سایر تجهیزات عملیاتی ( ۶ دستگاه کفساز ، آمبولانس ، فالومی و … ) این واحد قابلیت ارتقاء به رده های بالاتر با افزایش نیروی انسانی را دارا می باشد.

برج مراقبت پرواز

این واحد روزانه به حدود ۲۵۰ پرواز خدمات مراقبت پرواز و سایر خدمات هوانوردی ارائه می نماید و یکی از پرترافیک ترین فرودگاههای ایران از نظر تعداد پرواز می باشد ، شایان ذکر است خدمات Flight Plan  نیز به همین نسبت توسط واحد شبکه پیام های هوانوردی ارائه می گردد. برج مراقبت پرواز پیام علاوه بر پوشش دادن پروازهای این فرودگاه ، پروازهای فرودگاه هلی کوپتری کردان و فرودگاه نیروی انتظامی را نیز تحت پوشش خود دارد.

به دلیل عدم وجود موانع طبیعی و دست ساز در اطراف پیام ، در حوزه ایمنی جزو امن ترین فرودگاه های کشور محسوب می گردد.

 

تجهیزات زمینی

امکانات فرودگاه پیام در زمینه تجهیزات زمینی علاوه بر وجود سه باب آشیانه با مساحت هرکدام ۲۵۰۰ متر مربع و فضای اداری انبار  و Shop  هرکدام ۵۰۰ متر مربع دارای تجهیزات هندلینگ و کارگو است، با امکانات و تجهیزات موجود در حال حاضر تا هواپیماهای ۷۴۷ سرویس دهی می شود. این سرویس ها شامل تخلیه و بارگیری ،Push Back ، GPU ، Air Starter ، می باشد .

 

سوختگیری هواپیمایی

فرودگاه بین المللی پیام از معدود فرودگاههای کشور می باشد که مرکز سوختگیری آن توسط فرودگاه اداره می شود و این مرکز با ظرفیت مخازن ۵۴۰ هزار لیتر ، دو واحد سوخت رسان ۳۴۰۰۰ لیتری و دو دستگاه تانکر حمل سوخت ۱۹۰۰۰ لیتری آماده ارائه سوخت به هر نوع هواپیما می باشد.

شرکت های مستقر در فرودگاه

۸ شرکت آموزش خلبانی در فرودگاه مستقر است در حال حاضر ۴۷ فروند هواپیمای مستقر در فرودگاه دارند که در دو نوع ultra light  و light   می باشند و با این هواپیماها اقدام به آموزش خلبان و ارائه مدرک ( گواهینامه های ) خلبانی  ppl (آموزش های هواپیماهای شخصی )و cpl (آموزش خلبانی تجاری ) و غیره
می نمایند
.

دانشگاه صنعت هوانوردی ایرانیان به عنوان تنها دانشکده جامع صنعت علم و هوانوردی ایران در این منطقه مستقر است که در رشته های هواپیمایی دانشجو و متخصص تربیت می‌نماید.

تعمیرات هواپیمایی

در زمینه MRO  یا تعمیر و نگهداری هواپیما ، دو شرکت در حال حاضر فعالیت دارد و با توجه به چشم اندازی که برای فرودگاه پیام دیده شده و با توجه به مسافربری شدن فرودگاه پیام ، نزدیکی این فرودگاه به فرودگاه های مهرآباد و امام خمینی (ره) فعالیت تعمیرات هواپیمایی به شدت مورد نیاز می باشد و شرکت های دیگر هم در این زمینه درخواست همکاری دارند بر اساس درخواست های داده شده در طرح جامع فرودگاه پیام، فضایی برای MRO در ضلع جنوبی باند در نظر گرفته شده تا شرکت هایی که درخواست همکاری دارند در آنجا استقرار پیدا کنند. در کنار MRO پارکینگ هواپیماهایی که احتیاج به تعمیر دارند فضایی برای آنها در نظر گرفته می شود که از دیگر مولفه هایی است که در طرح جامع دیده شده است.

طرح جامع فرودگاه پیام

طرح جامع فرودگاه پیام در 3600 هکتار از اراضی پیام در منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بین المللی پیام مورد مطالعه قرار گرفته و 830 هکتار به حوزه فعالیت های فرودگاهی تخصیص یافته است.

از ویژگی های طرح جامع مطالعه شده می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

1-مطالعات انجام شده بر اساس چشم انداز 20 ساله و امکان سنجی ظرفیت اعزام و پذیرش مسافر و با توجه به حوزه تقاضای استانهای البرز و قزوین و میزان جمعیت استانهای مذکور براساس آمار سال 1395 صورت گرفته است.

2-نیازهای آتی فرودگاه براساس یک فرودگاه بین المللی فعال در حوزه حمل و نقل بار هوایی ، آموزشی و مسافری دیده شده است.

3-جدایی مسیرهای دسترسی ترمینال های مسافری و خدمات حوزه مسافری در شمال باند فعلی و باند دوم طراحی شده و محل استقرار مدارس خلبانی و فعالیت های کارگو در جنوب باند فعلی با دسترسی های مجزا پیش بینی و طراحی گردیده است.

4-در مطالعات طرح جامع، فعالیت های بندر خشک ، شهر لجستیک، شهر فرودگاهی با امکانات لازم در حوزه گردشگری هوایی و شهر سلامت طراحی و دیده شده است.

برنامه برقراری پروازهای مسافری

در حال حاضر یک ترمینال ۶ هزار متری دو منظوره -که بتواند پروازهای داخلی و خارجی را پوشش دهد- برای برقراری پروازهای مسافری از پیام در نظر گرفته شده که سالیانه توانایی پذیرایی از یک تا یک و نیم میلیون مسافر را دارار می باشد و در آینده قابل توسعه براساس مطالعات طرح جامع می باشد.


6.1.7.0
گروه دورانV6.1.7.0